Domowy kisiel marchewkowy

Pełen witamin, lekkostrawny, bezglutenowy, bezpieczny dla wegan, łatwy w przygotowaniu, a przy tym niezwykle pyszny. O czym mowa? O kisielu marchewkowym! Tym znanym i lubianym deserem od lat zajadają się kolejne pokolenia dzieci. Nie bez powodu – ma on bowiem wiele zalet, z których bez cienia wątpliwości warto korzystać. Zamiast jednak kupować gotowe produkty tego rodzaju, lepiej samodzielnie przygotować kisiel marchewkowy domowej roboty. To niezwykle proste zadanie, któremu może sprostać każda mama i każdy tata.

Czy kisiel jest zdrowy?

Takie pytanie z pewnością zadał sobie niejeden rodzic. Odpowiedź na nie jest jednak bardzo prosta – tak, kisiel marchewkowy jest bardzo zdrowy! Sok marchwiowy, z którego zazwyczaj się go przyrządza, ma rewelacyjny wpływ na ludzki organizm, a gotowy deser przejmuje tę jego zaletę. Czym się zatem charakteryzuje? Przede wszystkim, zawiera mnóstwo składników odżywczych. Warto tu wymienić między innymi witaminę A, która doskonale wpływa na wzrok, wzmacniającą odporność witaminę C, a także niezbędny dla prawidłowej pracy serca potas. Kisiel marchewkowy mogą bez obaw spożywać weganie oraz ludzie uczuleni na gluten. Jest on również wyjątkowo lekkostrawny, nadaje się więc dla osób przebywających na diecie lub zmagających się z problemami żołądkowymi.

Kisiel marchewkowy dla niemowlaka – samo zdrowie

Rodziców, którzy chcieliby, aby z licznych zalet kisielu marchewkowego korzystały ich dzieci, z pewnością ucieszy wiadomość, że mogą go spożywać już kilkumiesięczne maluchy. Deser ten wprost idealnie nadaje się dla najmłodszych – jest bowiem lekkostrawny i zdrowy, stanowi również fantastyczne źródło niezbędnych składników odżywczych. Zawarte w nim witaminy wzmacniają odporność, świetnie wpływają także na prawidłowy rozwój kości oraz mięśni. Nie bez znaczenia jest też fakt, że maluchy zazwyczaj uwielbiają smak marchewkowego kisielu – przyrządzając go, da się zatem połączyć przyjemne z pożytecznym.

W sklepach można oczywiście trafić na tego typu gotowe produkty – w ich składzie często jednak znajdują się konserwanty i inne chemiczne składniki. Lepiej więc przygotować taki deser samodzielnie – to dobry i bardzo łatwy sposób na wprowadzenie marchewki do diety dziecka i zapewnienie mu źródła witamin przy jednoczesnym ograniczeniu cukru.

Jak zrobić kisiel marchewkowy – PRZEPIS

Aby przyrządzić około 3-4 porcje kisielu marchewkowego, należy najpierw wymieszać w niedużym naczyniu (na przykład w szklance) następujące składniki:

  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Następnie w niewielkim rondelku trzeba umieścić:

  • szklankę soku marchwiowego
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • łyżeczkę skórki pomarańczowej
  • 1 lub 2 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy – w zależności od preferencji
  • cynamon oraz imbir do smaku – ilość można dostosować do upodobań malucha

Składniki umieszczone w rondelku należy stopniowo podgrzewać i mieszać. Kiedy będą już bliskie wrzenia, trzeba zmniejszyć ogień i powoli wlewać do nich połączone wcześniej wodę, sok z cytryny i mąkę, cały czas mieszając trzepaczką lub łyżką. Kisiel będzie stawał się coraz bardziej gęsty – gdy już odpowiednio zgęstnieje, można zdjąć rondel z ognia i przelać deser do miseczek. To bardzo proste!

Podobne artykuły

Kolorowe kanapki – pomysł na zdrowe kanapki dla Twojego dziecka

Dzieci w większości nie przepadają za kanapkami, które najczęściej zawierają plasterek sera, szynki lub jedno warzywo pokrojone w plasterki. Dzieci jedzą przede wszystkim wzrokiem, dlatego też oczekują czegoś więcej. Jedzenie musi być dla nich interesujące pod względem wyglądu, jednak z drugiej strony powinno również dostarczać wszelkich niezbędnych wartości odżywczych. Świetnym pomysłem na przemycenie zdrowych warzyw, […]

Przepis na bułeczki maślane, który pokochają Twoje dzieci!

Chyba wszyscy kochamy słodkie bułeczki maślane, a na pewno wszyscy znamy je z własnego dzieciństwa. Wiemy więc, że te smaczne wypieki z pewnością sprawią radość naszym dzieciom. Bułeczki maślane, zwłaszcza spożywane z mlekiem, stanowią przy tym pożywne i zdrowe śniadanie. Zdrowe – ale tylko pod warunkiem, że nie dodamy do nich cukru. Dodatek cukru wcale […]