Gofry! Puszysta i słodka przekąska przywołująca na samą myśl wspomnienia o gorących wakacjach nad morzem. Klasyczne, z cukrem pudrem lub na bogatą z bitą śmietaną i czekoladą posiadają swoich zwolenników, szczególnie wśród najmłodszych. Przysmak ten w zdrowszej wersji z łatwością można przygotować samodzielnie w domu z gwarancją trafienia w gusta niejednego łasucha!
Przepis na ciasto na gofry
Do przygotowania gofrowego ciasta na około 8 sztuk potrzebne będą:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (roślinne też świetnie się sprawdzi)
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- Ulubione dodatki (warto postawić na świeże owoce i przygotować także zdrowy cukier puder poprzez zblendowanie ksylitolu – w końcu powinno być słodko!)
Aby gofry wyszły chrupiące, najlepiej użyć gofrownicy posiadającej dużą moc, która przed wlaniem na nią ciasta będzie wystarczająco rozgrzana. Sekret wypieku tkwi w długości pieczenia – im dłużej, tym wychodzą smaczniejsze. Do dzieła!
Jak zrobić gofry i świetnie się przy tym bawić?
Aby młodym adoratorom puszystych gofrów umilić czas oczekiwania na deser świetnym pomysłem okaże się zaproszenie ich do udziału w przygotowaniu. Wspólne gotowanie to przecież nie lada frajda dla najmłodszych. Sprawdzą się kolorowe fartuchy, plastikowe przybory kuchenne i dobry humor.Do dużej miski należy wbić jajka. Następnie czas na mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. W tym momencie należy dodać także miód. Całość przy pomocy miksera lub blendera należy wymieszać na gładką masę. Tak przygotowane ciasto należy odstawić na około 5-10 minut. Jest to dobry moment by zająć się przygotowaniem sprzętu. Po upływie czasu oczekiwania i rozgrzaniu gofrownicy można przystąpić do smażenia i tu należy uważać, by żadnemu kuchcikowi nie stała się krzywda. Gofry należy smażyć około 3 minut, chyba że instrukcja gofrownicy podaje inaczej. Et voilà! Czas na udekorowanie i można zajadać. Super pomysłem jest układanie buziek i minek z kawałków owoców lub wycinanie kształtów – to z pewnością zachęci do skonsumowania placków w takim wydaniu!
Najlepsze gofry są kolorowe!
Alternatywą dla niejadków, których nie zachęca smak i forma chrupiących gofrów a urozmaiceniem dla wszystkich pozostałych dzieciaczków będzie niewątpliwie kolorowa przekąska! W końcu je się najpierw oczami. Ponadto w tej formie można przemycić dziecku sporą dawkę witamin z warzyw, które w standardowej formie nie zostałyby zjedzone. W celu uzyskania zielonego koloru do przygotowanej masy należy dodać jarmuż i szpinak, a różowego – buraczki. Po dodaniu farbujących składników całość należy bardzo dokładnie zblendować, tak by w czasie jedzenia nie natrafić na żadne większe kawałki. Smażyć tak samo jak w standardowym przepisie. I już! Teraz można cieszyć się smakiem kolorowych gofrów, które zadowolą gusta najbardziej wybrednych młodych kucharzy.