Placki jogurtowe z bananem

Różnego rodzaju placki, które można stosunkowo szybko przygotować na patelni, to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Zazwyczaj powstają one na bazie mąki i mleka, jednak coraz więcej przepisów obejmuje zastępowanie go jogurtami naturalnymi, skyrem czy też naturalnym twarogiem. Placki te dowolnie można łączyć również z owocami takimi jak maliny, jabłko czy też banan.

Czy jogurt jest bezpieczny dla dzieci?

Wiele placków powstaje na bazie jogurtów, jednak często rodzice obawiają się tego składnika w diecie swoich dzieci. Czy słusznie? W momencie rozszerzania diety dziecka, czyli około 6 miesiąca jego życia, nie powinno się podawać mu jogurtów skierowanych typowo dla osób dorosłych. Na rynku można jednak zakupić jogurty dla niemowląt, które są już w pełni bezpieczne. Natomiast około 10-11 miesiąca życia, dzieciom można podawać już standardowe jogurty naturalne, oczywiście z dobrym i sprawdzonym składem. Jogurty naturalne są źródłem wapnia, które wspomaga rozwój dziecka i pozwala mu zdrowo rosnąć. Należy jednak unikać jogurtów dosładzanych, jeśli mówimy o niemowlętach i dzieciach nie mających jeszcze w pełni rozszerzonej diety. A zatem jednym słusznym wyborem dla takich dzieci są jogurty naturalne.

Witaminy zawarte w bananie

Banan jest bardzo bogatym źródłem różnego rodzaju witamin. W bananach możemy znaleźć między innymi witaminę C, B6, A, E oraz K. Poza tym w jego składzie znajduje się również tiamina, niacyna, ryboflawina oraz kwas foliowy.

Banany są także bardzo bogatym źródłem potasu. W 100 g zawierają go aż 358 mg. Zawarte w nich inne minerały to natomiast wapń, cynk, sód, magnez, żelazo i fosfor.

Placki jogurtowe z bananem – PRZEPIS

By przygotować placki jogurtowe potrzebnych jest 250 ml jogurtu naturalnego. Do tego 2 jajka, 170 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz dwa banany. Opcjonalnie jeśli mówimy o starszych dzieciach, można dosypać również jedną łyżkę cukru waniliowego. Taka opcja jest dobra również dla dorosłych, które chcą w plackach czuć wyraźną słodycz.

Jajka następnie należy wymieszać z jogurtem oraz z cukrem waniliowym. Można zrobić to za pomocą widelca, rózgi, ale można posiłkować się również mikserem na małych obrotach. W innym naczyniu w tym czasie należy przygotować mąkę, uprzednio przesianą i dosypać do niej proszek do pieczenia. Następnie suche produkty należy przesypać do mokrych i połączyć je. Można tego dokonać za pomocą rózgi, jednak bardziej efektywny będzie mikser. Wówczas mamy pewność, iż w plackach nie pozostaną żadne grudki.

Patelnię warto w między czasie dobrze rozgrzać i układać na nią odpowiednie ilości ciasta na jednego placka. W momencie gdy będzie on już prawie usmażony i gotowy do przewrócenia na drugą stronę, wówczas na placek trzeba wcisnąć po około trzy plasterki banana. Następnie placek przewrócić na drugą stronę.

Takie placki można podawać z wieloma dodatkami. Pasować będzie do nich między innymi miód bądź też syrop klonowy. Poza tym można posypać je również cukrem pudrem, migdałami itp.

Podobne artykuły

Przepis na bułeczki maślane, który pokochają Twoje dzieci!

Chyba wszyscy kochamy słodkie bułeczki maślane, a na pewno wszyscy znamy je z własnego dzieciństwa. Wiemy więc, że te smaczne wypieki z pewnością sprawią radość naszym dzieciom. Bułeczki maślane, zwłaszcza spożywane z mlekiem, stanowią przy tym pożywne i zdrowe śniadanie. Zdrowe – ale tylko pod warunkiem, że nie dodamy do nich cukru. Dodatek cukru wcale […]

Muffinki bananowe dla dzieci

Muffinki to ciastka w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi jak i wytrawnymi. Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii i coraz bardziej znane stają się w Polsce. Muffinki to idealny sposób na zdrową słodką przekąskę w ciągu dnia, a zwłaszcza dla dzieci. Można przemycić w nich owoce, a nawet warzywa. […]