Muffinki to ciastka w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi jak i wytrawnymi. Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii i coraz bardziej znane stają się w Polsce. Muffinki to idealny sposób na zdrową słodką przekąskę w ciągu dnia, a zwłaszcza dla dzieci. Można przemycić w nich owoce, a nawet warzywa. Muffinki z bananami to dobre pierwsze babeczki dla dziecka. Mają miękką teksturę, która jest gąbczasta, a nie krucha i zawierają minimalną ilość cukru oraz soli. Więc są zdrowe i pożywne, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu.
Bananowe babeczki jako słodka, ale zdrowa przekąska
Muffinki lub jak wolicie babeczki bananowe to idealny pomysł na przekąskę dla dziecka, praktycznie w każdym wieku. Babeczki bananowe są wilgotne, miękkie i puszyste, o pysznym słodkim smaku banana, ale z zdecydowanie mniejszą ilością cukru i oleju niż w tradycyjnych muffinkach. Dlatego też są wręcz stworzone dla dzieci, ale dorośli też je polubią. Taka przekąska to doby pomysł dla dziecka w wieku przedszkolnym, lub wczesnoszkolnym. Jest to wygodny posiłek, który bez problemu możemy schować do śniadaniówki twojego dziecka. Sposób przygotowania takich babeczek jest bardzo prosty dlatego też możecie zaprosić dzieci do robienia babeczek razem z wami. Przygotowanie muffinek razem z dziećmi sprawi, że jeszcze chętniej będą je spożywać i chwalić się nimi wśród rówieśników. Dodatkowo wzmocni to więź rodzica z dzieckiem. Przekąski u dzieci to trudny temat, każdy rodzic chce żeby były zdrowe, smaczne i różnorodne. Dzieci często nie chcą jeść ciągle tego samego. Bananowe muffinki to tak wygodny i uniwersalny przepis, że można go modyfikować i uzupełniać o inne dodatki, dorzucając do ciasta inne owoce, albo orzechy.
Przepis na muffinki bananowe dla dzieci
Stworzenie muffinek bananowych to żadne wyzwanie, są banalnie proste do zrobienia i nie potrzeba do nich wielkich zdolności cukierniczych. Składniki, które będą potrzebne do przygotowania babeczek też można zaleźć w każdym sklepie bez żadnego problemu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej,
- 1/2 szklanki oleju najlepiej rzepakowego,
- 2 duże banany,
- 2 swojskie jajka,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- garść rodzynek, można pominąć ten składnik.
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jeśli decydujemy się na wersję z rodzynkami będzie namoczenie ich. Dlatego też zalewamy woda i moczymy rodzynki przez cały czas szykowania ciasta. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, z termoobiegiem. W dużej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy jajka, olej i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek, sodę i cynamon. Następnie suche składniki łączymy z mokrymi. Mieszamy by masa była jednolita. W tym momencie możemy odsączyć rodzynki i wrzucić je do miski. Gotowe ciasto nalewamy do foremek i pieczemy około 16-18 minut.