4 Lis Brak komentarzy Agata Przepisy dla maluchów

Chyba wszyscy kochamy słodkie bułeczki maślane, a na pewno wszyscy znamy je z własnego dzieciństwa. Wiemy więc, że te smaczne wypieki z pewnością sprawią radość naszym dzieciom. Bułeczki maślane, zwłaszcza spożywane z mlekiem, stanowią przy tym pożywne i zdrowe śniadanie. Zdrowe – ale tylko pod warunkiem, że nie dodamy do nich cukru. Dodatek cukru wcale nie jest konieczny, żeby bułeczki były słodkie. Pewność, że bułeczki maślane nie zawierają cukru da nam jednak tylko ich samodzielne przygotowanie. Bułeczki maślane to prosty, ale efektowny wypiek, który sprawi wiele radości nie tylko dzieciom, ale też nam samym.

Słodkie bułeczki maślane bez użycia cukru?

Warto wiedzieć też, że jasna mąka pszenna jest z natury słodka. Nasi przodkowie nie znali cukru, co najwyżej dosładzali ciasta miodem. Jeszcze przed II wojną światową cukier był towarem niemal nieznanym na polskiej wsi – a jednak pieczono słodkie ciasta bez niego. Także my sami wiemy, że wyraźnie słodkawe są pewne rodzaje pieczywa z jasnej mąki, w tym zwłaszcza bagietki. Skoro słodki smak mąki wystarczał, by sprawiać przyjemność naszym przodkom, my sami także możemy obyć się bez niego. Słodkawy smak ma również dodawane do większości rodzajów bułeczek maślanych mleko. Widzimy więc, że bez rafinowanego cukru można się obyć – sama natura dostarczyła nam wielu zdrowych słodkości.

Podany niżej przepis nie zawiera cukru. Bułeczki są słodkie dzięki laktozie zawartej w skondensowanym mleku oraz dzięki naturalnej słodyczy mąki pszennej. Możemy jednak dosładzać wypieki miodem lub ksylitolem. Miód zmienia ich smak, do wypieków w typie klasycznym bardziej nadaje się więc ksylitol. Ciekawym dodatkiem do bułeczek maślanych są także oparte na ksylitolu konfitury i dżemy oraz bezcukrowe pasty orzechowe i kakaowe.

przepis na bułeczki maślane

Bułeczki maślane – przepis

Istnieją dziesiątki ciekawych przepisów na słodkie bułeczki maślane bez cukru. Ten, który podajemy tutaj oddaje smak słodkich bułeczek maślanych, który wszyscy znamy z dzieciństwa. Warto jednak spróbować także mniej znanych w Polsce przepisów, np. na słodkie bułeczki znane z kuchni gruzińskiej i ormiańskiej. Nie obawiajmy się, że ciasto drożdżowe bez cukru słabo wyrośnie – do bułeczek dodajemy nieco więcej drożdży, niż zazwyczaj, a ich prawidłowy rozwój zapewni mleko skondensowane i mleko w proszku. Będą więc tak samo puszyste, jak bułeczki maślane z cukrem.

Składniki:

  • 250 gramów mleka skondensowanego
  • 150 gramów mleka
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • Białko do posmarowania wierzchu bułeczek
  • 1 duże jajko
  • 120 gramów stopionego masła
  • 30 gramów świeżych drożdży (można je zastąpić suszonymi)
  • 400 gramów jasnej mąki pszennej, np. mąki tortowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy do temperatury około 40 stopni. Nie można go przegrzać – to zabije drożdże! Masło topimy i schładzamy (może pozostać lekko ciepłe). W jednej misce mieszamy ze sobą ciepłe mleko, mleko skondensowane, mleko w proszku, stopione masło i drożdże. Mieszamy silnie przez około 10 minut, tak by jak najlepiej napowietrzyć masę. Masę stopniowo dodajemy do mąki, którą warto wcześniej przesiać, lekko ogrzać i zmieszać ze szczyptą soli. Dobrze mieszamy. Następnie silnie ugniatamy ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i wyraźnie się ciągnąć. Bułeczki formujemy w dowolny sposób, klasyczny okrągły kształt uzyskuje się przez formowanie jedną ręką wykonując ruch kolisty. Wierzch bułeczek przed pieczeniem smarujemy białkiem: to konieczny zabieg, który nadaje im atrakcyjny wygląd. Pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 180 stopni.